pondělí 1. května 2017

Sviluška na adeniu

Adenia svilušky přitahují. Jejich šťavnaté listy jsou pro ně evidentně ráj. Letos se objevily už takto z jara, kdy obvykle mé největší a nejkošatější adenium mívá už viditelné pupeny.
Bylo mi podezřelé, že nové listy nepřirůstají a neobjevila se poupata. Některé listy začínají žloutnout a odpodávat, nikoli jako obvykle zespoda, ale z vrchu, od koruny. V lednu jsem ale přesazovala, tak jsem měla za to, že rostliny zakořeňují a zvykají si na nový květináč.
Vykvetlo jen bílé, to má kvítků požehnaně, ale jinak je téměř holé.

No, včera jsem je objevila, potvory - svilušky! U kořenů listů jsou na několika místech už pavučinky a na listech při bližším ohledání i dospělí.

Sviluška poškozuje rostlinu vysáváním listů, většinou odspodu. Její přítomnost zjistíme, když při podrobném prohlížení listu objevíme jemné pavučinky a skoro nezřetelné pavoučky naoranžovělé barvy obvykle světlé barvy. Vzhledem k jejich velikosti je lepší si na důkladné prozkoumání vzít lupu.

Bohužel na spoustu chemických postřiků si již sviluška vypěstovala odolnost. Už jednou jsem je hubila Vertitecem. Zdálo se, že to pomohlo, ale jen na čas. Rostliny mám v bytě na parapetu, tak se mi do chemie moc nechce. Zatím jsou vidět jen na adeniích a na euphorbii hned vedle. Zásah je nutný, jinak je mám za chvíli všude. Boj s nimi je dlouhý, ale dá se, když se ty potvory nepřemnoží, pak už nezbývá než popelnice :-(

Zkusila jsem nejprve postřik - kapka jaru, olej, voda a viditelní pavučinky a pavoučky na listech jsem sbírala vatičkou namočenou v lihu. Pak jsem je ale objevila i na euhorbii vedle a rozhodla jsem se k radikálnějšímu řešení. Dvě nejnapadenější adenia jsem ostříhala, je mi jasné, že už letos stejně nevykvetou. Největší kolonie tedy skončili v koši. Květináče jsem ještě pro jistotu oblepila izolepou.

Ostatní rostliny v okolí jsem postříkala olejovým postřikem a ještě potřela vatičkou s lihem. Budu je dál sledovat a doufat, že nevyhrajou!

Takhle smutně teď vypadají:



Rady jak na svilušku

- daří se jí v teplém a suchém vzduchu, proto rostliny rosíme a zaléváme na listy
- hubit můžeme chemicky, ale úspěch není 100%, sviluška je odolná
- preventivně přestříkáváme olejovým postřikem se smáčedlem (voda, kapka jaru a olej)
- pokud nemáme velkou sbírku, můžeme zkusit manuálně otírat listy ubrouskem nebo vatovou tyčinkou namočenou v alkoholu
- četla jsem, že účinné je i rozpustit ve vodě Orthosan na vši a napadené rostliny postříkat, svilušku to prý vysuší, na vzácnější kousky bych ale byla opatrná
- olepit květináče izolepou a zamezit přelezení škůdců do dalších květináčů
- zkusit můžeme biologickou ochranou proti sviluškám - aplikace dravého roztoče Phytoseiulus persimilis. Velký je asi 0,5 mm a na rozdíl od svilušky má výrazně oranžovou barvu a pohybuje se rychle, Denně je schopný vysát až pět dospělých svilušek nebo dvacet larev a vajíček. Samička naklade za život až šedesát vajíček, z nichž se v příznivých podmínkách po čtyřech dnech líhnou nymfy, které jsou rovněž dravé. Celý vývoj jedné generace trvá devět dnů. V okamžiku, kdy vyhubí všechny svilušky, sám hyne - toto mám v záloze, pokud začnu prohrávat.

Žádné komentáře:

Okomentovat