neděle 30. srpna 2015

Moje sukulentarium

Toto je moje aktuální parapetářská sbírka sukulentů

Adromischus cristatus




















Aloe descoingsii haworthioides




Aloe Variegata sokolí péro

















Crassula capitella 'Red'















Crassula pubescens ssp. radicans 




















Crassula pyramidalis“BUDDHA´S TEMPLE"





















Echeveria affinis 'Black Knight' 




















Echeveria purpusorum




















Echeveria runyonii



Echeveria (?)



















Euphorbia 'Cocklebur'















Euphorbia Obesa

















Haworthia coarctata 




















Haworthia magnifica
















Haworthia maxima




















Haworthia limifolia




















Haworthia fasciata 'Concolor' - myslím :-)




















Portulacaria afra 'Tricolor'





















Portulacaria afra Variegata




















Sedum Burito



















Sedum 'Spiral Staircase'
















Titanopsis calcarea
















Trichodiadema bulbosum 




















Trichodiadema densum 




sobota 29. srpna 2015

Domácí jogurt - jak ho dělám já


Potřebujeme:
1 litr mléka
jogurtová kultura nebo 1 PL lžíce jogurtu s živou kulturou (Madeta ve skleničce, Hollandia)


Vzhledem k velké spotřebě jogurtu v naší domácnosti - jogurt z litru mléka vydrží 2-2,5dne, jsem se rozhodla z ekonomických důvodů vyrábět jogurt sama.

Postupně jsem čas, který do výroby investuji zkrátila na necelých 5 minut.
Používám 2 skleněné půllitrové weckovky a dozu na ohřej v MW.
Mléko kupuji nejčastěji Kunín polotučné v krabici, naleju ho přímo do dózy a dám na ohřev v MW max na 4 minuty. Při výkonu mé mikrovlnky je za tu dobu ohřáté na 43 stupňů.
Jogurtovou kulturu jsem si koupila v prášku na Ekokoza.cz a maximálně mi vyhovuje.Uchovávám jí ve zkumavce v mrazáku a na jednu litrovou dávku mléka odebírám množství na špičku nože.

Pořádně promíchám metlou a přeliju do weckovek a pak hurá do jogurtovače - mám starý značky Eta, ale dvě půlitrovky krásně pobere, přikreju původním víčkem, ale protože stopro netesní tak ještě ručníkem.
Za 6 hodin je jogurt hotový.
Je třeba ho alespoň na několik hodin dát vychladit do lednice.

Takto vyrobený jogurt je živý organismus a neustále pracuje. První den je jemný a krásně hladký. Když z něj začnete odebírat, vylučuje se z něj syrovátka a jogurt houstne.
Pokud budete syrovátku slévat (nevylévejte, ale vypijte třeba s džusem, je moc zravá a plná prospěšných látek) 4 den máte ukázkový hustý řecký jogurt, ve kterém stojí lžíčka :-)

pátek 28. srpna 2015

Kynutý borůvkový koláč



  • hladká mouka 500 g
  • krystalový cukr 50 g
  • sušené droždí 10 g
  • vejce 2 ks
  • vlažné mléko 200 ml
  • změklé máslo 120g
  • sůl 1 špetka
  • borůvky 500 g

  • na drobenku: krupicový cukr 200 g, změklé máslo 100 g, hrubá mouka 200 g


Všechny sypké suroviny smíchejte, přidejte vejce, mléko a olej a zpracujte na řidší těsto. Poprášené moukou a zakryté utěrkou ho nechte v teple asi 45 minut kynout.

Těsto rozlijte na tukem vymazaný plech, posypte stejnoměrně borůvkami.

Zasypte drobenkou, připravenou promnutím uvedených surovin, a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.