sobota 26. září 2015
Dýňové koření
Potřebujeme:
2 ČL mleté skořice
½ ČL mletého zázvoru
½ mletého muškátového oříšku
½ ČL mletého nového koření
1/4 ČL mletého hřebíčku
Smícháme a uchováváme v uzavřené nádobě.
Švestková povidla recept co funguje
Letos se švestičky urodily. Povidla jsem už dříve dělala, ale pořád jsem nenašla ten eňo nůňo recept, který by stál za uchování.
Takže jsem si letos dala povidla hned natřikrát.
1. švestková marmeláda - maximálně časově nejúspornější varianta
- úplná klasika, kilo švestek, pektin (gelfix 3:1), 350 g cukru, povařit, šup s tím do skleniček, zavíčkovat, dnem vzhůru a máme hotovo.
Marmeláda se povedla, pekně zhoustla, krásně chutná po švetstkách. A mám odzkoušeno, že do buchet funguje svěle. Tudíž skvělá varianta při úrodě švestek při maximální úspoře času.
Jenže jaksi pravá povidla to nejsou ....
takže 2. povidla vařená v troubě
- recept vykoukaný z diskusí na netu: švestky nameleme a s cukrem - 2,5 kila mletých švestek, 0,5 kila cukru, 1 dl rumu, 0,5 dl octa, do trouby na 180 stupňů, 180 minut
Pekla jsem v keramickém pekáčku, pravda povidla se nepřismahla, ale za 180 minut v mé troubě byla stále tekutá řídká kaše. Navíc přibyla práce s mletím švestek. Protože na další pečení se času jaksi nedostávalo, švetková zavařenina putovala do skleniček a přes zimu se zamíchá do jogurtů. Tento recept u mě nevyhrál.
3. Půlnoční povidla - to je přesně ono!!!
- odleželé švestky jsem začínala vařit až po příchodu z práce a do skleniček slévala opravdu pár minut po půlnoci - proto půlnoční.
Každopádně původní název receptu je velice sympatický Povidla bez míchání - recept jsem našla tady.
Funguje to, fakt jsem nemíchala- vařila jsem těch 6 hodin, příští rok tomu dám víc, povidla sice vyloženě netečou, ale pro naši potřebu by mohla být hustší, ale to autorka receptu zmiňuje.
První den 6 kg vypeckovaných švestek putovalo do kyblíku, prosypalo se 1kg cukru a zalilo 1/4litrem octa.
Nemícháme a necháme odležet do druhého dne. Pak jsem je přesypala do hrnce, hodinu vaříme prudším varem a poté zmírníme a pomalu probubláváme dalších 5 hodin. Já dělala bez pokličky, přikryté jen sítkem co se dává na pánvičky. Celou dobu opravdu nemíchat. Potom přidat trošku skořice podle chuti a rum (lžička skořice, lžíce rumu), rozmixovat ponorákem, nalít do skleniček, zavíčkovat a na 10 min dnem vzhůru.
Do weckovek jen nalít, přikrýt víčkem s gumičkou, zasvorkovat a nepřeklápět. Vychladnutím se zatáhne.
Takže příští rok, když švestky dají, za mě zase takto.
Takže jsem si letos dala povidla hned natřikrát.
1. švestková marmeláda - maximálně časově nejúspornější varianta
- úplná klasika, kilo švestek, pektin (gelfix 3:1), 350 g cukru, povařit, šup s tím do skleniček, zavíčkovat, dnem vzhůru a máme hotovo.
Marmeláda se povedla, pekně zhoustla, krásně chutná po švetstkách. A mám odzkoušeno, že do buchet funguje svěle. Tudíž skvělá varianta při úrodě švestek při maximální úspoře času.
Jenže jaksi pravá povidla to nejsou ....
takže 2. povidla vařená v troubě
- recept vykoukaný z diskusí na netu: švestky nameleme a s cukrem - 2,5 kila mletých švestek, 0,5 kila cukru, 1 dl rumu, 0,5 dl octa, do trouby na 180 stupňů, 180 minut
Pekla jsem v keramickém pekáčku, pravda povidla se nepřismahla, ale za 180 minut v mé troubě byla stále tekutá řídká kaše. Navíc přibyla práce s mletím švestek. Protože na další pečení se času jaksi nedostávalo, švetková zavařenina putovala do skleniček a přes zimu se zamíchá do jogurtů. Tento recept u mě nevyhrál.
3. Půlnoční povidla - to je přesně ono!!!
- odleželé švestky jsem začínala vařit až po příchodu z práce a do skleniček slévala opravdu pár minut po půlnoci - proto půlnoční.
Každopádně původní název receptu je velice sympatický Povidla bez míchání - recept jsem našla tady.
Funguje to, fakt jsem nemíchala- vařila jsem těch 6 hodin, příští rok tomu dám víc, povidla sice vyloženě netečou, ale pro naši potřebu by mohla být hustší, ale to autorka receptu zmiňuje.
První den 6 kg vypeckovaných švestek putovalo do kyblíku, prosypalo se 1kg cukru a zalilo 1/4litrem octa.
Nemícháme a necháme odležet do druhého dne. Pak jsem je přesypala do hrnce, hodinu vaříme prudším varem a poté zmírníme a pomalu probubláváme dalších 5 hodin. Já dělala bez pokličky, přikryté jen sítkem co se dává na pánvičky. Celou dobu opravdu nemíchat. Potom přidat trošku skořice podle chuti a rum (lžička skořice, lžíce rumu), rozmixovat ponorákem, nalít do skleniček, zavíčkovat a na 10 min dnem vzhůru.
Do weckovek jen nalít, přikrýt víčkem s gumičkou, zasvorkovat a nepřeklápět. Vychladnutím se zatáhne.
Takže příští rok, když švestky dají, za mě zase takto.
sobota 5. září 2015
Domácí karamelizovaná cibulka
Na tři přesnídávkové skleničky budeme potřebovat:
1kg červené cibule
150ml balsamikového octa
150ml vinného červeného octa
200g hnědého cukru
25ml olivového oleje
Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenké proužky a opékáme na oleji do zlatova. Opékáme za občasného míchání asi 15 minut dokud cibulka nechytne barvu.
Ještě horkou směs naplníme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme do vychladnutí dnem vzhůru,
Takto připravená směs vydrží dlouho, ale po otevření uchováváme v lednici.
neděle 30. srpna 2015
Moje sukulentarium
Toto je moje aktuální parapetářská sbírka sukulentů
Adromischus cristatus
Aloe descoingsii haworthioides
Aloe Variegata sokolí péro
Crassula capitella 'Red'
Crassula pubescens ssp. radicans
Crassula pyramidalis“BUDDHA´S TEMPLE"
Echeveria affinis 'Black Knight'
Echeveria purpusorum
Echeveria runyonii
Echeveria (?)
Euphorbia 'Cocklebur'
Euphorbia Obesa
Haworthia coarctata
Haworthia magnifica
Haworthia maxima
Haworthia limifolia
Haworthia fasciata 'Concolor' - myslím :-)
Portulacaria afra 'Tricolor'
Portulacaria afra Variegata
Sedum Burito
Sedum 'Spiral Staircase'
Titanopsis calcarea
Trichodiadema bulbosum
Trichodiadema densum
Adromischus cristatus
Aloe descoingsii haworthioides
Aloe Variegata sokolí péro
Crassula capitella 'Red'
Crassula pubescens ssp. radicans
Crassula pyramidalis“BUDDHA´S TEMPLE"
Echeveria affinis 'Black Knight'
Echeveria purpusorum
Echeveria runyonii
Euphorbia 'Cocklebur'
Euphorbia Obesa
Haworthia coarctata
Haworthia magnifica
Haworthia maxima
Haworthia limifolia
Haworthia fasciata 'Concolor' - myslím :-)
Portulacaria afra 'Tricolor'
Portulacaria afra Variegata
Sedum Burito
Sedum 'Spiral Staircase'
Titanopsis calcarea
Trichodiadema bulbosum
Trichodiadema densum
sobota 29. srpna 2015
Domácí jogurt - jak ho dělám já
Potřebujeme:
1 litr mléka
jogurtová kultura nebo 1 PL lžíce jogurtu s živou kulturou (Madeta ve skleničce, Hollandia)
1 litr mléka
jogurtová kultura nebo 1 PL lžíce jogurtu s živou kulturou (Madeta ve skleničce, Hollandia)
Vzhledem k velké spotřebě jogurtu v naší domácnosti - jogurt z litru mléka vydrží 2-2,5dne, jsem se rozhodla z ekonomických důvodů vyrábět jogurt sama.
Používám 2 skleněné půllitrové weckovky a dozu na ohřej v MW.
Mléko kupuji nejčastěji Kunín polotučné v krabici, naleju ho přímo do dózy a dám na ohřev v MW max na 4 minuty. Při výkonu mé mikrovlnky je za tu dobu ohřáté na 43 stupňů.
Jogurtovou kulturu jsem si koupila v prášku na Ekokoza.cz a maximálně mi vyhovuje.Uchovávám jí ve zkumavce v mrazáku a na jednu litrovou dávku mléka odebírám množství na špičku nože.
Pořádně promíchám metlou a přeliju do weckovek a pak hurá do jogurtovače - mám starý značky Eta, ale dvě půlitrovky krásně pobere, přikreju původním víčkem, ale protože stopro netesní tak ještě ručníkem.
Za 6 hodin je jogurt hotový.
Je třeba ho alespoň na několik hodin dát vychladit do lednice.
Takto vyrobený jogurt je živý organismus a neustále pracuje. První den je jemný a krásně hladký. Když z něj začnete odebírat, vylučuje se z něj syrovátka a jogurt houstne.
Pokud budete syrovátku slévat (nevylévejte, ale vypijte třeba s džusem, je moc zravá a plná prospěšných látek) 4 den máte ukázkový hustý řecký jogurt, ve kterém stojí lžíčka :-)
pátek 28. srpna 2015
Kynutý borůvkový koláč
- hladká mouka 500 g
- krystalový cukr 50 g
- sušené droždí 10 g
- vejce 2 ks
- vlažné mléko 200 ml
- změklé máslo 120g
- sůl 1 špetka
- borůvky 500 g
- na drobenku: krupicový cukr 200 g, změklé máslo 100 g, hrubá mouka 200 g
Všechny sypké suroviny smíchejte, přidejte vejce, mléko a olej a zpracujte na řidší těsto. Poprášené moukou a zakryté utěrkou ho nechte v teple asi 45 minut kynout.
Těsto rozlijte na tukem vymazaný plech, posypte stejnoměrně borůvkami.
Zasypte drobenkou, připravenou promnutím uvedených surovin, a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.
sobota 4. července 2015
Rebarborová náplň - jak uchovat rebarboru na zimu
Skvělý zbůsob jak zpracovat rebarboru na zimu apak použít na koláče, do buchet, na palačinky ... a tak.
Čerstvou rebarboru dobře omyjeme, zbavíme tvrdých konců, oloupeme, nakrájíme na kousky, spaříme vroucí vodou a necháme odkapat.
Potom jí vložíme do kastrolu, podlijeme dvěma lžícemi vody, posypeme trochou cukru a rozvaříme.
Za častého zamíchání rebarboru odpaříme a ještě vařící rebarborovou náplň nalijeme do skleniček.
Okraje skleniček otřeme, uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Rebarborová buchta s tvarohem
Těsto:
250g. hladké mouky
150g. másla nebo hery
150g. moučkového cukru
4 vejce
4 lžíce smetany nebo jogurtu
1 vanilkový cukr
½ prášku do pečiva
Drobenka:
150g. hrubé mouky
100g. másla
100g. cukru krupice
trochu skořice na ovonění drobenky
Náplň:
Rebarbora
2 lžiky solamylu
cukr
2 tvarohy
1 krémová kysaná smetana nebo smetanový jogurt
1 žloutek
moučkový cukr
Nejprve si připravíme rebarboru. Oloupeme ji a nakrájíme na asi centimetrové kousky.
Rozpustíme si kousek másla a rebarboru na něm podusíme asi tak 5 minut. Přidáme cukr podle chuti a vmícháme pudinkový prášek na zahuštění. Rebarbora totiž pustí šťávu, tak aby to nebylo moc řidké.
Dáme zchladnout.
Nebo můžeme použít zavařenou rebarborovou náplň.
Tvarohy rozšleháme s moučkovým cukrem, přidáme žloutek a nakonec zakysanou smetanu nebo jogurt. Dáme také do chladna.
Pokud máme vše vychlazané tak se dáme do přípravy těsta na koláč:
Utřeme tuk s cukrem a postupně zašleháme žloutky a vanilkový cukr. Do žloutkové směsi vmícháme mouku prosetou s práškem do pečiva, smetanu nebo jogurt a nakonec po částech opatrně ušlehaný sníh.
Těsto rozetřeme na vymazaný a hr.moukou vysypaný hlubší pekáč a lžící klademe kopečky tvarohové náplně, kterou po těstě opatrně rozprostřeme. Na tvaroh stejným způsobem klademe rebarboru a také opatrně rozprostřeme. Nakonec hustě posypeme drobenkou.
Pečeme na 180°C ( horkovzdušná trouba na 170°C) 40 minut - hodinu, dle trouby.
neděle 14. června 2015
Adenium - první kvetení
sobota 23. května 2015
Co že je za měsíc? Kvete totiž vánoční kaktus
20.5.2015 |
Konečně, máme květen, že?
Ke kolegovi se přidal s jedním kvítkem prastarý fylokaktus. Je u nás nový, ač už má svůj věk, prošel mírným omlazením, jedním kvítkem jsem se přivítali a teď si na sebe budeme zvykat.
Kvetení vánočních kaktusů loni:
A tenhle je velikonoční, ten letos chrupe nebo trucuje:
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)