sobota 26. září 2015

Švestková povidla recept co funguje

Letos se švestičky urodily. Povidla jsem už dříve dělala, ale pořád jsem nenašla ten eňo nůňo recept, který by stál za uchování.
Takže jsem si letos dala povidla hned natřikrát.



1. švestková marmeláda - maximálně časově nejúspornější varianta

- úplná klasika, kilo švestek, pektin (gelfix 3:1), 350 g cukru, povařit, šup s tím do skleniček, zavíčkovat, dnem vzhůru a máme hotovo.

Marmeláda se povedla, pekně zhoustla, krásně chutná po švetstkách. A mám odzkoušeno, že do buchet funguje svěle. Tudíž skvělá varianta při úrodě švestek při maximální úspoře času.

Jenže jaksi pravá povidla to nejsou ....

takže 2. povidla vařená v troubě

- recept vykoukaný z diskusí na netu: švestky nameleme a s cukrem - 2,5 kila mletých švestek, 0,5 kila cukru, 1 dl rumu, 0,5 dl octa, do trouby na 180 stupňů, 180 minut

Pekla jsem v keramickém pekáčku, pravda povidla se nepřismahla, ale za 180 minut v mé troubě byla stále tekutá řídká kaše. Navíc přibyla práce s mletím švestek. Protože na další pečení se času jaksi nedostávalo, švetková zavařenina putovala do skleniček a přes zimu se zamíchá do jogurtů. Tento recept u mě nevyhrál.



3. Půlnoční povidla - to je přesně ono!!!

- odleželé švestky jsem začínala vařit až po příchodu z práce a do skleniček slévala opravdu pár minut po půlnoci - proto půlnoční. 
Každopádně původní název receptu je velice sympatický  Povidla bez míchání - recept jsem našla tady. 

Funguje to, fakt jsem nemíchala- vařila jsem těch 6 hodin, příští rok tomu dám víc, povidla sice vyloženě netečou, ale pro naši potřebu by mohla být hustší, ale to autorka receptu zmiňuje.

První den 6 kg vypeckovaných švestek putovalo do kyblíku, prosypalo se 1kg cukru a zalilo 1/4litrem octa. 

Nemícháme a necháme odležet do druhého dne. Pak jsem je přesypala do hrnce, hodinu vaříme prudším varem a poté zmírníme a pomalu probubláváme dalších 5 hodin. Já dělala bez pokličky, přikryté jen sítkem co se dává na pánvičky. Celou dobu opravdu nemíchat. Potom přidat trošku skořice podle chuti a rum (lžička skořice, lžíce rumu), rozmixovat ponorákem, nalít do skleniček, zavíčkovat a na 10 min dnem vzhůru.
Do weckovek jen nalít, přikrýt víčkem s gumičkou, zasvorkovat a nepřeklápět. Vychladnutím se zatáhne.
Takže příští rok, když švestky dají, za mě zase takto.





 

Žádné komentáře:

Okomentovat