- 3 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 80 g krupicového cukru
- nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
- 100 g hladké mouky
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 50 g rozpuštěného zchladlého másla
- trocha tuku a polohrubé mouky na formu
1 Předehřejte troubu na 160 °C. Oddělte žloutky od bílků a bílky dejte do suché odmaštěné mísy. Žloutky a vanilkový cukr a máslo vyšlehejte do světlé pěny. Bílky šlehejte s částí cukru do polotuha. Přisypte zbylý cukr a došlehejte na pevný sníh.
2 Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Do žloutkové pěny přidejte nastrouhanou citronovou kůru a mouku smichanou s práškem do pečiva. Zlehka vmícháme sníh.
3 Těsto ihned přesuňte do otvírací formy a stěrkou uhlaďte povrch. Pečte asi 40 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn. Zkuste píchnout špejli do středu dortu, a pokud nelepí, vyjměte korpus z trouby a nechte ho ve formě vychladnout.
Piškot je výborný, vláčný a bez oleje.
Žádné komentáře:
Okomentovat